Tavelstöld 1988 på Åby travbana i Mölndal

Tavelstöld 1988 på Åby travbana i Mölndal / ”Silkestömmen” saxat från GT Tisdag 10 maj 1988
Vid en ovanligt fräck stöld på Åby travbana i fredags försvann tre tavlor värda 33 000 kronor. De speciellt inbjudna vernissagegästerna hade gått upp i restaurangen när tjuven slog till.  – Lokalen var låst och ingen tävling pågick. Därför måste det ha varit ett insiderjobb, säger Bengt Dedert vid Mölndalspolisen.

Låste hallen
Det var i fredags som konstutställningen öppnades i Marmorhallen på Åby travbana. Hela dagen hade konstnärinnan Ingrid Ström arbetat med utställningen. Hon hängde upp sammanlagt 33 olika konstverk med hästmotiv. Klockan 18.30 på kvällen var det vernissage med 350 inbjudna gäster, bland annat landshövding Åke Norling.  Gästerna stannade i Marmorhallen till klockan 20 då de gick upp i restaurangen. – Alla gästerna skötte sig exemplariskt. När de gick upp i restaurangen så låste vi hallen och åkte därifrån, berättar Ingrid Ström.

Upptäcktes
Nästa morgon när vi kom till Åby så upptäckte vi att en akvarell saknades. Lite senare upptäckte vi att ytterligare två tavlor var borta. Sammanlagt stals två oljemålningar och en akvarell. Oljemålningarna är en gånger en meter stora och värderas till 15 000 kronor styck. Akvarellen mäter 50 gånger 40 centimeter och är värd 2 800.

Lokalen låst
Ett vittne såg en man lämna hallen med tavlor under armen vid 22-tiden på fredagen. Därför är vi övertygade om att det var då som stölden ägde rum, säger Bengt Dedert.Var varnade – Mannen som sågs gå iväg med tavlorna finns inte bland de inbjudna gästerna. Så mycket är klart. Men eftersom lokalen var låst och det inte pågick några tävlingar på travbanan i fredags kväll så måste det vara ett insiderjobb. Utställningen hängde kvar på Åby i lördags och söndags med tomma platser där de stulna konstverken hade hängt. – Vi hade blivit varnade för att det kunde hända saker under tävlingarna när det var en massa folk. Men i lördags under tävlingarna hände det inget sådant. Det känns väldigt tråkigt just nu, säger Ingrid Ström.